Diz Protezi / Knee Arthroplasty nedir?
Diz, günlük yaşamda işlevsel olarak önemlidir. Hem kişinin hareketliliğinden hem de tüm vücut ağırlığını taşımasından dolayı diz eklemlerinde pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Diğer yöntemlerle saptanamayan vakalarda (bkz. Kireçlenme – Diz Kireçlenmesi) hastaların yaşam standardını geri kazandıran etkili bir tedavi yöntemidir. Son yıllarda cerrahi alanındaki teknolojik gelişmeler ve yeni fırsatlar nedeniyle %99’a kadar etkili bir çözüm sunmakla beraber, iyi bir diz protezi ile 25 ila 30 yıl arasında sorunsuz bir yaşam süresi sunuyor.
Diz eklemi protezi genellikle başka bir tedavisi olmayan kireçlenmeler ve ileri evre romatizmal hastalıklar için yapılır.



Diz Protezi / Knee Arthroplasty Ameliyatı Öncesi
Ameliyatın tüm detaylarını ve ameliyat sonrası riskleri doktorunuzla konuşmalı ve tam olarak anlamalısınız. Konuyu anlamadıysanız ve sorularınız varsa, doktorunuzla tekrar konuşmak doğal hakkınızdır. Tereddüt etmeden doktorunuzu arayın.
Aspirin ve Plavix gibi tüm kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan önce kesilmelidir. Aksi takdirde hayati tehlike arz eden kanamalar meydana gelebilir. Doktorunuza bildirmeniz zorunludur. Kan sulandırıcılara ihtiyaç duyulan durumlarda, doktorunuz güvenli kan sulandırıcıları reçete edecektir.
Ameliyattan önce bir anestezi uzmanı ve gerekirse diğer doktorlar tarafından muayene edileceksiniz. Tüm tıbbi durumlarınızı ve kullandığınız ilaçları açıkça tanımlamalısınız. Unutma ihtimaline karşı bir ilaç listesi hazırlamanızı ve yanınızda bulundurmanızı öneririz. Ameliyat sabahı ilaçlarınızı alıp almayacağınız ve nasıl alacağınız konusunda net bilgi alın.
İşlem sırasında enfeksiyon, grip, ateş, halsizlik gibi belirtiler göstermemeniz şarttır. Bu gibi durumlarda operasyon ertelenmelidir.
Ara sıra tekrarlayan boğaz, idrar yolu vb. enfeksiyonlarından şikayetçiyseniz, bunu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Bu gibi durumlarda bu bölgelerden kültür testi yapmak çok önemlidir. Bu sayede kronik bir mikrobiyal durum tespit edilir ve protezin enfeksiyon kapmasına karşı korunur.
Bilezik saat, kolye ve küpe gibi metaller ciltte alerjiye neden oluyorsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Bu durumda protezi oluşturan metallere alerjiniz olup olmadığını ve başka bir protez kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için deri testi gerekebilir.
Diz Protezi / Knee Arthroplasty Ameliyatı Süreci
Hasta operasyon için yatırıldıktan sonra anestezi ve işlem hazırlığı yaklaşık 1 saat sürer ve ameliyata daha sonra başlanabilir. Operasyon genellikle 1,5-2 saat sürer. Özel durumlarda bu uzun zaman alabilir. Ameliyattan sonra hastanın odasına dönmesi yaklaşık 1 saat sürer. Kısacası bir hastanın odasından ameliyathaneye gidip gelmesi en az 3,5-4 saat sürmektedir.
Diz Protezi / Knee Arthroplasty Ameliyatı Sonrası
Ertesi gün doktor veya fizyoterapist gözetiminde hasta yürüteç ile ayağa kalkabilir. Kalkmadan önce, 5 dakika oturduktan sonra başınızın dönmediğinden emin olun. İlk ayağa kalktığınızda veya yürüdüğünüzde baş dönmesi olabilir. Bu durumda hemen çevrenizdekilere başınızın döndüğünü haber verin, kendiliğinden geçmesini beklemeyin. İlk adımdan sonra aynı gün içerisinde 2-3 kez daha
yürümenizi istiyoruz. Ayrıca epidural anestezi bazen bacaklarınızı zayıflatabilir. Bu durumda ayakta duramayabilirsiniz. Bu durumda epidural pompa kapatılır ve birkaç saat sonra tekrar yürüyebilirsiniz.
Ameliyattan sonraki gün yükseltimiş bir tuvalete oturabilirsiniz. Üç gün içinde bağırsak hareketiniz olmazsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz.
Drenaj, epidural kateter ve kateter ameliyat sonrası 2. günde çıkarılır ve temizliği yapılır. Bu, önümüzdeki birkaç gün içinde drenaj noktasından sızıntı olması doğal bir olgudur. İlk 2 gece 38 civarında ateş olabilir, kesinlikle enfeksiyon değildir. Enfeksiyon ateş üçüncü gün görülmektedir.
İkinci gün yatak egzersizleri gösterilir ve uygulanır. Detaylı bilgi ve egzersiz görselleri kitapçık şeklinde size teslim edilir.
Hasta hastanede 2 ila 5 gün civarında tutulur. Hastaneden çıkarken hastadan tek başına uzanması, ayağa kalkması ve tuvalete oturması istenir. Bir iğne belirtildiğinde, hemşireler hastaya veya aile üyesine iğnenin nasıl kullanılacağı konusunda talimat verir. Bu iğneler en az 10 gün kullanılmalıdır.
Diz Protezi / Knee Arthroplasty Hakkında Sıkça Sorulan Sorular! SSS